ЕЦБ може да започне нормализация на лихвите в началото на 2020, смята UBS

Джон Рейт, ръководител лихвени стратегии за Великобритания в UBS

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Джон Рейт, ръководител лихвени стратегии за Великобритания в UBS, коментира икономическата картина на Европа, прогнозите си за паричната политика и значението ѝ за облигационните пазари. 

Ръстът на БВП на еврозоната с 0,4% за първото тримесечие макар да се оказа значително по-добър от очакваното в сравнение с преди няколко месеца не означава, че най-лошото за еврозоната е избегнато, но вероятно ситуацията не е толкова лоша, колкото повечето хора са смятали в началото на годината, коментира Рейт. 

Оттук нататък според нас темпът на ръст ще се установи на около 0,3% на тримесечна база за 2019.

"При запазване на сегашните нива на инфлацията и безработицата със сигурност ЕЦБ няма защо да бърза най-общо казано да променя паричната политика. Според нас обаче до започването на следващата година ЕЦБ ще се почувства достатъчно уверена да започне бавния процес на лихвено нормализиране", посочи Рейт.

Очакванията на UBS са при запазване на условията през тази година следващото движение при лихвите в еврозоната ще е увеличение на основните лихви, до средата на 2020 да са обратно до 0% и след това ЕЦБ много бавно да започне да ги увеличава.

Рейт определи "нормализация" като разтегливо понятие, но от UBS със сигурност предвиждат покачване в доходността на основните европейски пазари на облигации. Като основни причини той посочи намаляване на залозите към „активи-убежища“ и успокояване на опасенията за икономиката занапред.

Последни новини
Още от Новини