Ръстът на цените на жилищата във Великобритания остава слаб заради Brexit

За пети пореден месец недвижимите имоти в страната поскъпват с под 1% на годишна база

Лондон, Великобритания. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Лондон, Великобритания. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ръстът на цените на жилища във Великобритания продължава да бъде слаб през април, което показва, че отлагането на Brexit не възстанови състоянието на имотния пазар, пише Bloomberg, като се позовава на доклад на британската финансова институция Nationwide Building Society.

През изминалия месец жилищата в страната са поскъпнали с 0.9% на годишна база. Това е много по-ниско от нивата на растеж през 2018 г., отбелязват от фирмата. На месечна база цените са се повишили с 0.4%, като средната стойност на жилище достига 214 920 паунда.

Това е първият доклад, след като британското правителство успя да удължи крайния срок за напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз до октомври. Някои фактори показват, че отлагането на Brexit може да се отрази благоприятно на имотния пазар.

Несигурността относно бъдещето на отношенията между Брюксел и Лондон забави растежа на цените през последните месеци, но недостигът на жилища, рекордната заетост и ниските лихви възпрепятстваха регистрирането на спад.

„Според проучването броят на запитванията на потенциалните купувачи остава нисък“, коментира главният икономист във финансовата компания Робърт Гарднър. Април е петият пореден месец, в който годишният ръст на цените на недвижимите имоти е под 1%, допълва Гарднър.

Последни новини
Още от Новини