Завръщането на американския потребител ще запази ръста до около 3%

Джоузеф Куинлан, ръководител пазарни стратегии в Merrill & Bank of America Private Bank, с прогноза за ръста на БВП на САЩ

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Джоузеф Куинлан, ръководител пазарни стратегии в Merrill & Bank of America Private Bank, коментира несигурността около посоката по лихвите на Фед и "благоприятния" контекст за акциите, който той наблюдава.

По повод личните доходи и данните за потреблението според икономистът предстои възстановяване.

Куинлан смята, че има аномалия, тъй като всеки главен изпълнителен директор, с когото е разговарял, посочва добро потребление, ръст на заплатите, увеличаване на минималното възнаграждение дори и при най-ниският общ знаменател, какъвто е квалифицираната работна ръка.

Така че според мен потребителят ще се завърне и ще задържи ръста до темп от около 3% през второто и третото тримесечие.

Икономистът не предвижда някакво изненадващо ускоряване в темпа на инфлацията, който да накара Фед да действа прибързано.

Инфлацията е спяща, ръстът е добър – всичко това е доста благоприятен контекст за акциите както тук в САЩ, така и в глобален план.

Освен за финансовите условия, Куинлан е оптимистичен за предлагането на петрол, дългът, деноминиран в долари в Китай, както и относно действията на азиатската държава за съживяване на икономиката й. "Много съм изненадан от икономическите данни на Европа, които са доста силни за генерирането на по-висок световен икономически ръст", допълни още той.

 

Последни новини
Още от Новини