Тръмп иска петролът да е евтин, а Саудитска Арабия се нуждае от високи цени

Саудитският принц Мохамед бин Салман се изправя пред предизвикателствата в петролния сектор, докато икономическата ситуация в кралството не изглежда стабилна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Саудитска Арабия се нуждае от високи цени на петрола, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява за обратното, пише Bloomberg. Най-големият износител на петрол в света се нуждае цените на петрола да са 85 долара за барел, за да балансира бюджета си, показват публикуваните в понеделник данни на Международния валутен фонд (МВФ). Петролът ще се разменя за 73 долара на барел през септември, сочат предварителните прогнози.

Това показва, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се изправя пред сериозни предизвикателства, докато се стреми да подобри отношенията си с Тръмп, да възстанови икономическото развитие и да се създадат нови работни места в страната. Кралството планира да увеличи правителствените разходи със 7% през 2019 г.

Тръмп на няколко пъти призоваваше ОПЕК да запази цените на петрола ниски. В профила си в Twitter в петък американският президент написа, че е разговарял с управляващите в Саудитска Арабия и други страни износителки да увеличат производството на петрол.

Голяма част от страните членки на ОПЕК и партньорите на организацията ще увеличат бюджетите си, ако петролът премине средните стойности от 62 долара за барел през тази година.

Саудитска Арабия очаква дефицитът на държавния ѝ бюджет да достигне 4.2% от брутния вътрешен продукт през 2019 г. Според икономисти целта може да се изпълни при високи цени на петрола.

„Международният валутен фонд очаква големи парични трансфери на петролната компания Saudi Aramco към Министерството на финансите“, обяснява икономистът Зиад Даоуд.

 

Последни новини
Още от Новини