Икономическото доверие в еврозоната е най-слабото от 2 години насам

Редица централни банкери очакват икономиката в региона да продължи да се забавя през 2019 г.

Флаговете на ЕС във Франкфурт, Германия преди началото на строежа на централата на Европейската централна банка, 19 май 2010. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Флаговете на ЕС във Франкфурт, Германия преди началото на строежа на централата на Европейската централна банка, 19 май 2010. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната отчете спад през април за 10 пореден месец, като по този начин то достига най-ниските си нива през последните 2 години. Това показва, че възстановяването на региона ще бъде трудно, пише Bloomberg.

Месечното проучване на Европейската комисия (ЕК) показва, че компаниите продължават да страдат заради забавянето на световния икономически растеж и проблемите на местно ниво, предимно тези в германската автомобилна индустрия.

Доверието е слабо, тъй като директорите на фирмите са песимистично настроени относно нивото на производство.

Перманентната тенденция в еврозоната се превръща в огромно предизвикателство за европейските лидери. Европейската централна банка води политика за справяне с проблема, като институцията очаква подобрение на пазара до края на тази година.

Но някои от централните банкери губят надежда. Управителят на Финландската централна банка Оли Рен заяви преди седмица, че данните сигнализират за продължаването на слабия икономически растеж.

„Пазарите очакват, че поради сегашните обстоятелства предприетите мерки от ЕЦБ няма да са достатъчно ефективни за засилването на инфлацията“, заяви Рен в петък в Хелзинки.

„Данните за БВП от първото тримесечие на тази година ще бъдат публикувани утре. Така ще има ясна картина за състоянието на икономиката на еврозоната. Прогнозата ни е за растеж от 0.2%“, обясняват икономистите в Bloomberg Маева Кузън и Дейвид Пауъл.

Последни новини
Още от Новини