Диалогът Сърбия-Косово на фокус в Берлин

Меркел и Макрон обсъждат борбата с организираната престъпност, миграцията, правосъдието със страните от Западните Балкани

Канцлерът на Германия Енгела Меркел, в ляво и президентът на Франция Еманюел Макрон, в дясно на брифинг на срещата за Западните Балкани. Берлин, Германия. 29 април 2019. Снимка: Лайв фийд Елисейски дворец в туитър. Канцлерът на Германия Енгела Меркел, в ляво и президентът на Франция Еманюел Макрон, в дясно на брифинг на срещата за Западните Балкани. Берлин, Германия. 29 април 2019. Снимка: Лайв фийд Елисейски дворец в туитър.

Подновяването на диалога между Сърбия и Косово и стабилността в региона са приоритетите на срещата на Меркел и Макрон с лидери от Западните Балкани.

По време на вечерята ще бъдат обсъдени митата между двете страни, „които не вървят в добра посока“, каза Меркел преди началото на определената от нея „неформална среща“.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон заедно с върховният представител на ЕС Федерика Могерини участват в среща за Западните Балкани в Берлин на 29 април 2019.

На срещата присъстват държавни и правителствени ръководители от Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

„Предприехме общата инициатива, защото искаме да се заемем с присъединяването на страните от Западните Балкани. Тук не става дума за преговори, защото с това се занимава ЕК. Днес обсъждаме ситуацията, както се усеща от различните страни-членки. Целта е да видим какви са въпросите, които можем да подкрепим, за да имаме развитие“, каза Меркел на брифинг с Макрон.

Германия и Франция искат да покажат общата си отговорност и желание за напредък в региона, каза още Меркел.

По време на вечерята двамата лидери от ЕС ще обсъдят сближаването между Сърбия и Косово и митата между двете страни.

„Това е малка стъпка по дълъг път и няма незабавно да даде резултат“, каза Меркел.

И Меркел, и Макрон отбелязаха постижението на договора от Преспа. Двамата благодариха на премиерите на Гърция, Северна Македония и България Ципрас, Заев и Борисов за „усилията в решаване на този конфликт“.

Франция се ангажира отново с Балканите

Френският президент отбеляза намерението на Франция "да се завърне на Балканите" и каза, че в общата инициатива с Германия чрез днешната среща това ще стане в 4 направления.

„Не става дума за политиката на разширяване на ЕС, а за политика за стабилност, която искаме за региона. Което налага за Франция политика на ново ангажиране, което бих искал да мога да представя днес на партньорите ни“, каза Макрон.

„Докато Франция бе силно ангажирана в региона през 90-те с над стотина френски войници, които дадоха живота си, имаше отдръпване след 2000г и връщането на мира", каза френският президент.

Според Макрон целта на "тази политика за стабилност" е работа по "4 основни оси":

- икономическото и социално развитие;

- сигурността, "с инициативата, която лансирахме преди 18 месеца за борба с малките оръжия и други инициативи в общата борба с тероризма, организираната престъпност и нелегалната имиграция";

- отбраната "с поемането на командването от края на март на мироопазващите операции в Босна и Херцеговина и засилване на сътрудничеството ни"

- правосъдието "и засилването на сътрудничеството ни в борбата с икономическите и финансови престъпления“, каза Макрон.

 

 

 

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини разговаря с всички представители на страните от Западните Балкани в Берлин.

Темите са били „ситуацията в региона и пътищата на всяка от страните към ЕС”, според съобщението на сайта на ЕК.

Отделни срещи ще има с представителите на Словения и Хърватия, отново в Берлин.

Последни новини
Още от Новини