САЩ може да се съгласят на предложение на Китай за фармацевтичните компании

Уенди Кътлър, управляващ директор на Asia Society и бивш действащ заместник търговски представител на САЩ

Снимка:Al Drago/Bloomberg Снимка:Al Drago/Bloomberg

Администрацията на Тръмп може да отстъпи пред предложението на Китай за по-малка защита на американските фармацевтични продукти в сравнение с тази, която получават в САЩ, според двама запознати с темата източници, предава Bloomberg. Уенди Кътлър, управляващ директор на Asia Society и бивш действащ заместник търговски представител на САЩ, коментира темата и говори в предаването "Bloomberg Daybreak: Australia" за преговорите между САЩ и Китай. 

Bloomberg съобщава, че САЩ може да обмислят отстъпки по отношение на защитата американските фармацевтични компании за период от 8 години защита в Китай, по-малко от 12-те години защита в САЩ и от 10-те години в новото споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада. 

Според Кътлър това не е някаква огромна отстъпка на американците, но я определи като логична.

Да си спомним, че първоначалното Транс-тихоокеанско партньорство, от което САЩ беше част, отново включваше периода от 8 години. Тъй че мисля, че е логично. Не смятам, че е огромна отстъпка, но мисля, че е важно развитие.

След евентуална търговска сделка между двете най-големи икономики Уенди Кътлър предвижда първоначален кратък период на "меден месец", в който и двете страни ще говорят много благосклонно относно сделката.

Въпросът е дали двете страни ще могат да възприемат добрата воля в отношенията и дали принесат това в посока на прилагането.

Разбира се, можем да очакваме спорове по отношение на технологиите, инвестициите или контрола на износа. Така че предвиждам деескалиране на напрежението между САЩ и Китай. Трябва обаче да сме реалистични, че ще има бъдещи фрикции. Но да се надяваме, че ще сме способни да ги управляваме по по-градивен и тих начин.

Очаквайте видео. 

Последни новини
Още от Новини