Oxford Economics: Изборите в Испания трудно ще навредят на ръста на страната

Анхел Талавера, главен икономист за еврозоната в Oxford Economics

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Анхел Талавера, главен икономист за еврозоната в Oxford Economics, коментира предстоящите избори в Испания и последиците им за икономиката.

На фона на политическата несигурност през последните четири години в Испания, Талавера посочва забележително възстановяване в испанската икономика от 2015 насам.

Очевидно ситуацията не е идеална, но според мен няма извънредни опасения, че изборните резултати ще предизвикат сътресение в икономическия ръст.

По повод ключовия проблем на Испания, безработицата, в краткосрочен план Анхел Таравела не вижда перспективи за подобрение. 

Това е проблем в испанската икономика, продължаващ вече 30 години. Както казах в своя коментар нито едно правителство не е могло да поправи трудовия пазар вече 30 години, въпреки всички усилия в тази посока. Все още има много спорове относно подхода.

По отношение на пенсионната система той коментира, че това е често наблюдаван проблем за много западни икономики.

Конкретно за Испания демографските данни са доста лоши и със сигурност пенсионната система ще е дългосрочно предизвикателство. Сегашният проблем според мен е, че краткосрочната политика доминира над стратегическия подход, нужен при подобни проблеми.

Таравела не смята политическата фрагментация за сериозна опасност пред икономиката на южната държава и коментира, че облигационните пазари поощряват Испания, тъй като през изминалите години тя полага доста усилия за реформи.

Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини