Как се отразява Един пояс, един път на страните от АСЕАН

Никълъс Холт, ръководител проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в Knight Frank

Снимка: Tim Rue/Bloomberg Снимка: Tim Rue/Bloomberg

Никълъс Холт, ръководител проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в Knight Frank, коментира инициативата на Китай "Един пояс, един път" и потенциалното ѝ отражение върху сектора на недвижимите имоти в региона.

В Югоизточна Азия се усеща действително инфраструктурна липса и разлика. Инфраструктурата в този регион, особено покрай морския път на коприната и пристанищата във Филипините, Мианмар и Малайзия, както и сухопътните маршрути чак до Сингапур – всичко това има влияние върху търсенето на недвижимости. Виждаме компании да бъдат привличани от увеличаващата се свързаност и да се преместват към Югоизточна Азия, стимулирани също и от други фактори като предимството на по-ниските разходи в производството.

Това привлича компании и от електронната търговия като например китайските JD.com и Alibaba, които навлизат и купуват земя и складови пространства в региона, коментира Холт.

Макар да има по-силен правителствен контрол на Пекин върху китайските изходящи инвестиции под логото на "Един пояс, един път" според Knight Frank в сектори като логистиката и производството ще продължи да се стича финансиране. 

През последните няколко години подобренията в инфраструктурата предоставят възможности за много други инвеститори, търсещи пазари. Дружествата за частен капитал от САЩ са една от много активните групи в промишлената логистика в Малайзия, Виетнам и Филипините, коментира Холт.

Инвеститорите от Сингапур също търсят да разширяват експозицията си към пазарите на промишлената логистика по целия регион.

Подобряването на инфраструктурата е фактор, прекрачващ пределите на двустранните отношения между Китай и страната домакин, тъй като предоставя възможност за всички и стимулира генерирарането на много повече икономическа активност, посочи той.

Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини