Бъдещето на Lyft не изглежда светло

В краткосрочен план компанията няма да излезе на печалба, смятат анализатори

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

В края на март американската компания за споделени пътувания Lyft направи своя борсов дебют. От тогава до сега акциите на компанията понижиха стойността си с близо 19%. Това накара някои от инвеститорите в Lyft да съдят компанията, тъй като според тях тя е надценила позицията си на пазара при своето първично публично предлагане, пише Bloomberg.

Опасенията за растежа и пазарния дял също се засилват заради понижените очаквания на пазара. „Въпреки фокуса върху перспективата пред Lyft за растеж и пътя към излизане на печалба, разговорите относно конкретни прогнози за финансовите резултати на компанията за първото тримесечие са силно ограничени“, коментира анализаторът в компанията за финансови услуги Guggenheim Джейк Фулър. Той очаква, че ръстът на приходите и клиентите ще се забави.

„Няма индикации компанията да излезе на печалба в краткосрочен план, но инвеститорите продължават да търсят знаци, че Lyft ще ограничи разходите за застраховки и стимули за шофьори и клиенти“, обяснява Фулър.

Според него Lyft трябва да увеличи разходите за автономни автомобили през следващите години, за да се справи със засилената конкуренция от страна на Uber, General Motors и Waymo, която е собственост на Alphabet. Това може да отвори пътя на Lyft към печалбата, твърдят някои анализатори.

Последни новини
Още от Новини