Водещ регулаторен орган на САЩ се обяви срещу China Mobile

Емили Чанг, Bloomberg, за Amazon, Intel и China Mobile

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Емили Чанг, Bloomberg, коментира водещите технологични заглавия.

Amazon се подготвя да затвори китайски онлайн магазин, обслужващ клиентите в континенталната част на Китай. Потребителите вече няма да могат да купуват продукти от търговци трети страни в страната, но все още ще могат да поръчват от САЩ, Великобритания, Дания и Япония през глобалния магазин. Други операции на Amazon в Китай, включително Amazon Web Services и електронните книги за Kindle ще продължат да действат.

Инвеститорите се зарадваха на решението на Intel да се откаже от бизнеса за 5G смартфон модеми и изпратиха акциите на компанията до най-високото равнище от дот-ком балона през 2000 в САЩ. В сряда Apple постигна разрешение на спора с Qualcomm, което значи че Intel губи един от най-значимите си клиенти на смартфон пазара за 5G. Intel каза, че постепенно ще намалява мултимилиардните си инвестиции в 5G, въпреки че ще разгледа дали съществуващите чипове и 5G модеми ще могат да се използват в персонални компютри.

Водещият регулаторен орган на САЩ за комуникациите настоя за отхвърлянето на кандидатурата на China Mobile за влизане на американския пазар. Председателят на федералната комисия по комуникациите Аджит Паи каза в сряда, че организира провеждането на гласуване на мярка за отхвърляне кандидатура на компанията, на основа опасения за националната сигурност. China Mobile е най-големият в света мобилен оператор по брой клиенти с около 899 млн абонати.

 

Последни новини
Още от Новини