Според съобщения Китай подготвя нови стимули за икономиката си

Коментар на Джон Лиу, Bloomberg

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Китай може би е напът да предприеме още мерки за стимули, за да подпомогне икономическия ръст, показващ нови сигнали за устойчивост. Официалните власти са на етап подготовка на мерки за насърчаване продажбите на автомобили и електроника. Коментар на Джон Лиу, Bloomberg.

Плановете все още са в подготвителна фаза за момента. Някои от най-интересните аспекти са мерки за улесняването покупката на автомобил от семейства, които не притежават такъв.

Лиу коментира обаче и съществуващите въведени правила, целящи да ограничат броя автомобили по улиците – мярка, която всъщност оказва отрицателен натиск върху продажбите на коли.

Властите искат също да улеснят и регистрацията на автомобили.

На проведено заседание вчера вечерта премиерът на Китай Ли Къцян отново подчерта нуждата да се засили отпускането на заеми към малките бизнеси. Въпреки по-силните от очакваното данни за китайската икономика през първото тримесечие все още има доста опасения, че ако правителството не предприеме допълнителни мерки е възможно икономиката лесно отново да изпадне във фаза на бързо забавяне на темпа, допълни журналистът.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини