При решаване на търговските спорове Лагард очаква световен темп от 3,6% за 2019

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард с коментар за Bloomberg

Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (IMF), по време на реч в Лондон, 17 септември 2018. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (IMF), по време на реч в Лондон, 17 септември 2018. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард разговаря с Том Кийни и Франсин Лакуа, Bloomberg, на ежегодната пролетна среща на Световната търговска организация и Международния валутен фонд във Вашингтон, окръг Колумбия.

Според Лагард като част от свободната търговия е нужно наличието на реципрочни ползи.

В резултат без съмнение е нужно някои неща да се подобрят – на ниво Световна търговска организация, но също така и на ниво вътрешен пазар, където хората не бива да остават пренебрегнати.

Като причина намаляването на прогнозата на МВФ за световния ръст, от 3,5% на 3,3% за 2019, Лагард посочи наличието на множество фактори. Като специфични сред тях определи Брекзит, проблемите в Турция и икономическата ситуация на Аржентина. "Ако бъдат разрешени търговските напрежения, това всъщност ще е от помощ да преминем от 3,3% на 3,6% ръст", коментира тя. 

На въпрос кога МВФ ще признае Гуайдо за пълноправен лидер на Венецуела Кристин Лагард посочи, че това ще се случи веднага щом достатъчен брой членове на организацията дипломатически признаят определен лидер. Управляващият директор изрази загриженост по отношение на хуманитарната криза в страната и каза, че МВФ има готовността окаже помощ на Венецуела. 

 

Последни новини
Още от Новини