Туск предупреди Великобритания да не губи време

Сагата "Брекзит" ще продължи още 6 месеца, след като ЕС одобри отсрочка на развода до края на октомври

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Сагата "Брекзит" ще продължи още 6 месеца, след като ЕС одобри отсрочка на развода до края на октомври, предава Bloomberg. Това е по-дълъг период от исканията на Тереза Мей. Водещите лица на ЕС изпитват все повече опасения, а Доналд Туск иска от Великобритания да е искрена и да не губи време. Коментар на Мария Тадео, Bloomberg.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск излезе с ясно предупреждение към Тереза Мей, но също и към Камарата на общините да не губят време и да направят така, че да ползват времето и да изведат сделката до финален етап, посочи Тадео.

Доналд Туск: Това удължаване е толкова гъвкаво, колкото очаквах, и малко по-късо, отколкото очаквах. Но все още е достатъчно за намирането на най-доброто решение. Моля, не губете това време.

По думите ѝ това е и ясно послание към поддръжниците на Брекзит, че удължаване по никакъв начин не означава предоговаряне. В общи линии топката вече е в полето на премиера Мей, която сега трябва да убеди депутатите, че това е последната ѝ възможност – че ако искат Брекзит, то сделката трябва да бъде ратифицирана.

Ако Мей не получи междупартиен консенсус за сделката си е много трудно да очакваме някакво развитие.

Тереза Мей: Искам да напуснем Европейския съюз, със сделка – едно организирано напускане – възможно най-скоро. Това решение ни дава възможност да го направим.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини