TNBT

Как ще се отрази отсрочката на Брекзит върху британската икономика

Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank, с прогнози за ефектите от отлагането на Брекзит

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank, коментира преговорите около Брекзит, финансовите пазари и икономиката на страната. Брекзит е напът да бъде отложен до края на октомври, в условия на план за избягване на развод без сделка, което рискува още 6 месеца на политическа несигурност относно взаимоотношенията между Великобритания и ЕС.

Кредитното фасилитиране е недостатъчно, а бизнес след бизнес се оправдават, че напускат преждевременно Великобритания. Така че мисля, че сме само на минути разстояние преди да видим отражение върху паунда или британските активи.

Според Якобсен времето на Мей изтича. "Не виждам шанс тя да успее да прокара сделката в парламента. Смятам, че може да предстои сътресение и вот на недоверие срещу нея. И по-важното мисля, че предстои референдум", каза той.

В икономиката на Великобритания, чиито двигатели са почти изцяло сектора на услугите и кредитите е много трудно да си представим, че 6-месечно удължаване на срока за Брекзит ще е нещо добро.

Якобсен смята, че в създалата се ситуация твърдо напускане ще е по-добро от отсрочката. По думите му границата на реалния риск за паунда е 1,20-1,23 долара.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини