Транспортният сектор възпрепятства борбата на ЕС срещу замърсения въздух

Повишената транспортна активност ограничава позитивния ефект от зелените политики на Брюксел, сочи доклад на ЕК

Щутгард, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Щутгард, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Замърсяването на въздуха от транспорта в Европа се увеличава, докато европейските лидери се стремят да ограничат вредите за атмосферата, пише Bloomberg.

Транспортът е единствената индустрия, която не допринася за спада от 22% на въглеродните емисии от 1990 г., обяви Европейският съюз (ЕС) във вторник. От друга страна, замърсяването от енергийни доставки се е понижило с 32% през същия период, което е най-големият спад.

Нивото на вредни емисии от междуградския и градския транспорт се е увеличило с 20%, докато емисиите от авиационната индустрия са се удвоили, показват данни от доклада на Европейската комисия (ЕК).

„В транспортния сектор енергийното потребление и отделянето на вредни емисии отчитат спад в периода между 2007 г. и 2013 г., но към момента са на нивата от 2005 г.“, се посочва в доклада на ЕК.

Позитивното въздействие от новите политики се ограничава от засилената транспортна активност, пише още в позицията на комисията.

ЕС иска да води битката срещу глобалното затопляне и повиши целите си за намаляване на парниковите газове, които допринасят за климатичните промени. Брюксел планира да намали вредните емисии във въздуха с поне 40% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Сред плановете на ЕС е и покачването на дела на възобновяемата енергия до 32% и увеличаването на енергийната ефективност до 32.5%.

ЕС обяви, че не е сигурно дали ще успее да изпълни целите си за енергийната ефективност за това десетилетие. Сред причините за безпокойството е, че потреблението на енергия започна да се увеличава заради промените в климата и значително по-студените зими през 2016 г. и 2015 г., обясняват от ЕК.

„Трябва да засилим усилията си, за да изпълним поставената цел до 2020 г.“, коментира европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Последни новини
Още от Новини