Според UBS Европа има по-големи проблеми от митата на Тръмп

Янос Контопулос, ръководител глобални макростратегии в UBS

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Янос Контопулос, ръководител глобални макростратегии в UBS, коментира предложените от администрацията на президента на САЩ мита върху внос на продукти от ЕС на стойност 11 млрд. долара. Волфганго Пиколи, съ-президент консултации по политически рискове в Teneo Intelligence, също коментира темата в предаването "Bloomberg Surveillance".

Контопулос посочи, че пазарите не реагираха панически на новината, тъй като действията на Тръмп в голяма степен са очаквани.

Когато напрежението между САЩ и Китай започна да се успокоява, беше ясно че най-вероятно САЩ ще се насочат към Европа.

ЕС директно сигнализира, че ще изчака окончателното решение на Световната търговска организация относно заведения от САЩ иск към Airbus. "Това означава, че трябва да изчакаме лятото, а пазарът в най-близко бъдеще има друг тип опасения", каза той.

Според Пиколи предложената стойност на митата от 11 млрд долара не е толкова лоша, "колкото в Брюксел може би очакваха".
В случая обаче по думите му Европейският съюз потенциално ще е губещият, докато китайците имат по-добри умения да се справят с подобни ситуации поради разнообразие от причини.

 

Последни новини
Още от Новини