Саудитска Арабия няма да увеличи темпа на свиване на производството на петрол

През май ще се проведе ключово събрание на ОПЕК+, заяви саудитският министър на енергетиката Халид Ал-Фалих

Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия в Рас Ал-Хаир, Саудитска Арабия. 7 март 2019. Photographer: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия в Рас Ал-Хаир, Саудитска Арабия. 7 март 2019. Photographer: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Петролните пазари се движат в „правилната посока“ през 2019 г., което елиминира необходимостта Саудитска Арабия да свива производството си на петрол в по-голям мащаб, заяви енергийният министър на кралството Халид Ал-Фалих, цитиран от Bloomberg.

Саудитска Арабия ръководи ОПЕК и партньорите на организацията, сред които е Русия, в свиването на производството на петрол, за да се поддържат високи цени. Петролът е поскъпнал с над 30% от началото на тази година, след като индустрията отчете най-силното си тримесечие през последните 5 години.

Групата ОПЕК+ продължава да е отдадена на целта да ограничи пренасищането на петролния пазар, коментира Ал-Фалих.

Още по темата

Още по темата

Кралството ще произвежда около 9.8 млн. барела на ден през март и април, като ще изнася по-малко от 7 млн. барела на ден през двата месеца, заяви енергийният министър в началото на предходния месец. Целта на Саудитска Арабия е да произвежда 10.3 млн. барела на ден.

Представители на страните членки на ОПЕК+ ще се срещнат през май. Според Ал-Фалих това ще е ключово събрание. Все още е трудно да се каже дали тогава ще се вземе решение за по-голямо свиване на производството през втората половина на 2019 г., твърди той.

Последни новини
Още от Новини