Путин призова за по-задълбочено военно сътрудничество с Турция

Сделката за доставка на руски ракети в Турция, която събуди недоволството на САЩ, вероятно ще приключи успешно

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и турският му колега Реджеп Ердоган (вдясно). Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и турският му колега Реджеп Ердоган (вдясно). Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на турския си колега Реджеп Ердоган, че Москва иска да засили военното си сътрудничество с Анкара, след като сделката за ракетите бъде завършена, пише Bloomberg.

Двете страни се изправят пред „сериозната задача“ да засилят военното си сътрудничество, коментира Путин. Според него е много важно да се завърши сделката за доставка на руски ракетни системи на Турция. Ще се обсъдят и други „обещаващи проекти“ в областта на отбраната, заяви руският президент в понеделник.

Турция се стреми да приеме доставката, докато САЩ са твърдо против сделката. Анкара ще бъде изключена от американската програма за самолети F-35, ако сделката приключи успешно, предупреждават от Вашингтон.

Още по темата

Още по темата

Преди седмица американският вицепрезидент Майк Помпео заяви, че властите в Турция трябва да решат дали ще са ключов партньор в НАТО, или „ще рискуват сигурността на партньорството чрез безразсъдни решения“.

Двамата лидери разговаряха и за войната в Сирия, където подкрепят различни лагери. Ердоган коментира, че е доволен от координираните действия на двете страни в Сирия. „Стъпките, които ще предприемем в арабската страна, са от голямо значение“, заяви турският президент.

Според Путин Русия и Турция правят големи усилия, за да нормализират ситуацията в Сирия.

Все още има разногласия по отношение на искането на Анкара за буферна зона в Сирия, за да се ограничи достъпът на кюрдската милиция до турската граница. Турските власти твърдят, че кюрдските военни сили си сътрудничат с Работническата партия на Кюрдистан в югоизточната част на Турция.

Путин предложи да се възстанови споразумението по сигурността от 1998 г. с Турция и Сирия по време на посещението на Ердоган в Москва през януари. По този начин Кремъл показва намеренията си Турция да подобри отношенията си с режима на сирийския лидер Башар Асад. Според споразумението от 1998 г. Сирия няма право на военна активност на територия, която би застрашила сигурността на Турция. Също така договорът позволява на турските военни да преминават границата, ако Дамаск не се справя срещу кюрдските бойци.

Последни новини
Още от Новини