Британските депутати официално блокираха Брекзит без сделка

С 313 на 312 гласа британският парламент отхвърли възможността за "Брекзит без сделка"

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британският парламент гласува с най-малката възможна разлика да блокира шансът от "Брекзит без сделка". 313 срещу 312 депутати гласуваха да не бъде допуснато излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, макар все още да не е ясно как ще изглежда то. Анна Едуардс, Bloomberg, коментира темата.

Според Едуардс Европейският съюз вероятно все още запазва ролята си по темата, но е нужно решението на депутатите да получи одобрението и на Камарата на Лордовете.

Блокирането на възможността от "Брекзит без сделка" означава, че Тереза Мей ще трябва отново да моли ЕС за отсрочка.

Толкова голяма е липсата на доверие в Уестминстър, че независимо тя да каза, че ще отиде да помоли за отсрочка депутатите все пак пристъпиха и гласуваха, за да са сигурни, че тя ще го направи.

След предложението на Тереза Мей за междупартийни преговори, което лидерът на Лейбъристите прие, в замяна на подкрепа за премиера опозиционна партия има свой "списък с желания", коментира Едуардс На него присъстват митнически съюз, достъп до единния пазар, регулаторно привеждане в съответствие нормативните уредби за околната среда, регламентите за потребителите и правата на работниците.

В процедурата по индикативни гласувания обаче едва 36 от 313 консерватори подкрепиха митнически съюз.

Джеръми Корбин от своя страна също е поставен под силен натиск да предложи на масата възможността за втори референдум.

Чуват се и лейбъристки гласове, изразяващи съмнение относно валидността на процеса по вземане на решения, в случай че Мей бъде заменена като лидер на Консервативната партия.

 

Последни новини
Още от Новини