Зеленски фаворит за балотажа в Украйна

Инвеститорите очакват да видят как новият държавен глава в Киев ще изпълни реформите

Володимир Зеленски, кандидат за президент на Украйна на митинг на 29 март 2019. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg Володимир Зеленски, кандидат за президент на Украйна на митинг на 29 март 2019. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg

41-годишният актьор без политически опит, който изигра ролята на президента на Украйна в ТВ сериал Володимир Зеленски събра най-много гласове за поста на Порошенко.

Досегашният държавен глава на Украйна Петро Порошенко остана с резултат, близък до този на бившия премиер Юлия Тимошенко, която за трети път се явява на президентски избори.

Нито един от тримата обаче няма да има 50% от гласовете на украинците и на 21 април ще има балотаж.

Инвеститорите очакват да видят как новият държавен глава в Киев ще изпълни реформите, предвидени за финансовата помощ на МВФ, рецесията и спада на валутата.

Володимир Зеленски, кандидат за президент на Украйна, Киев, 31 март 2019. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg.

53-годишният Порошенко, който обеща Украйна да влезе в ЕС и НАТО обвини Зеленски във връзка с Русия и го нарече марионетка на бизнесмена Коломойски.

В кампанията си Зеленски атакува противниците си за корупция, но не представи ясни политики, въпреки че отхвърли обвиненията в политически връзки с милиардера, собственик на ТВ канал, който излъчва шоуто му.

Петро Порошенко, президент на Украйна. Киев, 31 март 2019. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg.

По първоначални данни след обработка на под 1% от протоколите, за Зеленски /в полунощ българско време, 1 април 2019/ са гласували над 26%, за Порошенко – над 17% и за Тимошенко – над 16%.

По данни на екзитпола Зеленски получава една трета от вота, Порошенко – 17% и Тимошенко – 14%.

Бившият премиер на Украйна и лидер на партията Баткивщина Юлия Тимошенко. Киев, 31 март 2019. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg.

Щабът на Юлия Тимошенко направи паралелно преброяване и обяви че по данни от 63,5% от бюлетините, лидерът на Баткивщина получава 16,1%, а Зеленски 28,1%.

Бюлетина за изборите за президент на Украйна. Киев, 31 март 2019. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg.

По данни на ЦИК на Украйна избирателната активност на президентските избори е била 63,48%.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини