Юнкер с предупреждение за Брекзит

Жан-Клод Юнкер обяви, че търпението на ЕС към Великобритания няма да трае вечно

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Жан-Клод Юнкер обяви, че търпението на ЕС към Великобритания няма да трае вечно. Предупреждението на председателя на ЕК идва, след като Камарата на общините в Британския парламент днес отново все контрола и ще обсъжда възможностите около Брекзит. Коментар на Анна Едуардс, Bloomberg.

Ако никой не направи нищо до 12 април, това остава датата, на която ще видим напускане без сделка на ЕС от Великобритания, припомни журналистът.

През уикенда чухме съобщения и после потвърждение, че 170 тори депутати, включително 11 министри от кабинета, са писали на Тереза Мей с призив да пристъпи към Брекзит без сделка.

Днес в британския парламент ще се проведе още един етап на индикативни гласувания, след като миналата седмица беше гласуван списък с възможности.

Отново се връщаме към обсъждане на възможността от митнически съюз или потвърждаващ втори референдум за договорената сделка, каквато и да е тя.

Според Едуардс все още има възможност за по-мека опция, но въпросът е дали тя ще изисква допълнително отлагане след 12 април, след като на 10 април вече бе свикано извънредно заседание на лидерите на ЕС.

Джеймс Клевърли, заместник-председател на Консервативната партия, обяви, че се предприемат прагматични стъпки към предсрочни парламентарни избори, ако такива станат необходими.

Джон Мейджър, бивш премиер, и Джордж Фрийман, бивш политически съветник на Мей, призовават от друга старан за правителство на единството.

Междувременно в Консервативната партия виждаме крило не само на крайните про-брекзит торита, но и на консерватори с идеи на основа „one nation”, които се опитват да се обединят, за да изрязат про-европейските гласове в партията.

"В краткосрочен план фокусът днес е стесняване на възможностите чрез индикативните гласувания, за да се разбере какво точно би могъл да постигне Парламентът", обобщи Едуардс.

Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини