H&M бележи най-ниската си печалба за тримесечието от 18 години

Въпреки това печалбата на шведската компания надминава очакванията на анализаторите

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Шведският търговец на дрехи Hennes & Mauritz AB отчита печалба над очакванията на анализаторите през първото тримесечие на 2019 г. благодарение на големи разпродажби на част от своите продукти, пише Bloomberg.

Печалбата преди данъци намалява със 17% до 1.04 млрд. шведски крони (112 млн. долара) през тримесечието, съобщава базираната в Стокхолм компания. Това е най-ниската тримесечна печалба за H&M през последните 18 години, но въпреки това тя надминава предварителните очаквания на икономистите за 678 млн. крони.

Компанията е представяла нови продукти на по-ниски цени. Въпреки това броят на непродадените продукти отново нараства, което се превръща в перманентен проблем за шведския играч.

Ритейл групата среща засилена конкуренция в бранша от онлайн играчи като Zalando или фирми като Primark, които продават продукти на силно занижени цени. Усилията на H&M са възпрепятствани заради проблеми при доставките, медийни скандали и слаби продажби в магазините на място.

Компанията не очаква голям спад на продажбите през следващото тримесечие. H&M обяви, че ще намали магазините си в Европа, въпреки че планира да увеличи броя им извън Стария континент. Базираната в Стокхолм група ще затвори 50 магазина в Европа до края на тази година, докато в световен мащаб те ще се увеличат със 175.

От началото на годината цената на акциите на H&M се е покачила с 12%.

Последни новини
Още от Новини