Рискът от случаен твърд Брекзит е много по-висок, смята анализатор

Коментар на Мориц Кремър, главен икономически съветник в Acreditus

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Мориц Кремър, главен икономически съветник в Acreditus, коментира преговорите за Брекзит и кредитния рейтинг на Великобритания.

Той определи снощното заседание на Британския парламент като "зрелищна демонстрация на нерешителност".

Два дни пред официалния краен срок за напускане на ЕС за първи път виждаме формален процес, при който политическите лидери в парламента се опитват да решат какво желаят.

Според Кремър рискът от "случаен твърд брекзит" вероятно ще стане много по-висок, отколкото много хора, както и пазарите очакват и са включили в оценките си. Ако това се случи почти няма съмнение, че рейтинговите агенции ще намалят кредитния рейтинг на Великобритания, смята той.

Дори това да може да бъде избегнато по някакъв начин политическата способност да се вземат решения по решителен и праволинеен начин ще е под заплаха и ограничена за известен период. 

По отношение на влиянието на несигурността върху британските активи и конкретно британския паунд, който всъщност е нагоре за годината, тя не е правилно отразена на пазара, посочи той. Освен това отражение оказват търговските спорове, опасенията за забавяне на ръста в Китай и възможността от политически грешки в Китай. Според Кремър в същото време волатилността и пазарната оценка дават сигнал, че всичко е наред.

Според мен обаче тази разлика ще трябва да преодоляна по един или друг начин. Един от начините това да стане, което ще е безпрецедетно, е пазарите по-пълно да интегрират рисковете, които виждаме, което разбира се би означавало отслабване на пазара, волатилност или може би корекция.

Мориц Кремър коментира още, че в сравнение с периода преди последната финансова криза централните банки днес почти са изчерпали инструментариума, с който да се противопоставят на следващ пазарен срив. 

Това означава, че при какъвто и да е било пазарен срив то той ще е по-дълбок и по-продължителен, отколкото би бил ако паричните и фискални политики все още бяха в позиция да му се противопоставят и да стимулират търсенето, допълни той.

 

Последни новини
Още от Новини