Германия се нуждае от милиони електромобили в битката срещу замърсяването на въздуха

Според експерти по германските пътища трябва да се движат поне 10 млн. електрически автомобили до 2030 г.

Знак, ограничаващ движението на стари коли и дизели. Хамбург, Германия. 31 май 2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Знак, ограничаващ движението на стари коли и дизели. Хамбург, Германия. 31 май 2018. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия се нуждае от покачване на производството на електромобили, за да се постигне прогрес при ограничаването на отделянето на вредни емисии във въздуха, пише Bloomberg.

Германия затваря атомни електрически централи и се насочва към чиста енергия, но изглежда, че са необходими по-твърди стъпки. Силното автомобилно лоби, 800 хил. работни места в автомобилния сектор и нация, която предпочита двигателите с вътрешно горене карат политиците да са внимателни и предпазливи, когато става дума за увеличаването на данъците върху горивото.

Това е един от основните изводи на форума с участието на експерти в бранша, който беше организиран от германския канцлер Ангела Меркел, като бяха представени анализи от проучванията на правителството в Берлин.

Необходимо е по пътищата в Германия да се движат поне 10 млн. електрически автомобили до 2030 г., за да се ограничат вредните емисии и да се изпълнят препоръките от Парижкото споразумение за климата, твърдят експертите. Към момента в страната се използват близо 200 хил. електрически или хибридни превозни средства.

„Ако 20% от регистрираните автомобили са електрически, това ще ограничи емисии“, коментира депутатът и говорител по електрическата мобилност в Социалдемократическата партия Арно Кларе. Няма да е лесно, но е постижимо, смята Кларе.

Мнозинството от депутати в германския парламент са на мнението, че електромобилите на батерии са ключът към разрешаването на проблема.

Докато голяма част от политиците се опасяват, че могат да окажат негативно влияние на автомобилната индустрия, Меркел е напълно амбицирана да изпълни условията по Парижкото споразумение за климата и да се понижат вредните емисии във въздуха с 42% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г.

Поради това се създава специална работна група, като начело застава бившият изпълнителен директор на софтуерната компания SAP SE Хенинг Кагерман. В групата ще участват редица директори от автомобилния сектор и ще бъдат разработени три метода, чрез които Германия да намали емисиите.

Има предложение, че синтетичните или биогоривата могат да спомогнат за целта. Предимството им е, че за тях не се изискват промени в двигателя или инфраструктурата на бензиностанциите, се посочва в доклада.

„Важно е да подкрепим употребата и на други чисти технологии като синтетичните горива“, коментира Кларе.

Последни новини
Още от Новини