Facebook спира белия национализъм, сепаратизъм на платформите

Мярката влиза в сила следващата седмица

Приложението на Facebook на екрана на iPhone. 21 март 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Приложението на Facebook на екрана на iPhone. 21 март 2018. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Социалната мрежа обяви в блога си забрана на подкрепата, изобразяването на белия национализъм и белия сепаратизъм във Facebook и Instagram.

Мярката влиза в сила от следващата седмица.

Компанията обещава и да подобри възможността да се идентифицира и блокира материал от терористични групи.

Потребители, които търсят обидни термини ще бъдат пренасочвани към благотворителна компания, която се бори с крайно-десния екстремизъм.

Преди Facebook позволяваше известно националистично съдържание, ако не го сметнеше за расистко. Позволени бяха дори призиви за създаване на бели етнически държави.

След нападението в 2 джамии в Нова Зеландия обаче компанията се оказа под натиск да предприеме мерки.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че социалните мрежи са „издател, не само пощальон”.

Забраната е резултат от тримесечни обсъждани с представители на гражданското общество и научната общност и техните препоръки, съобщава Facebook в блога си.

„Политиката ни отдавна е за забрана на омразата на расов, етнически или религиозен признак..

Първоначално не прилагахме същия подход към изражения на белия национализъм и белия сепаратизъм, защото мислехме за по-широките понятия на национализма и сепаратизма – неща като американската гордост или баският сепаратизъм, които са важна част от идентичността на хората..”

Компанията обяснява още, че прегледаните от нея данни за опасни лица и организации показват припокриване на белия национализъм и белия сепаратизъм с бяло превъзходство.

Проблемът с белия национализъм във Facebook се разрасна през 2017 след неонацисткия митинг в Шарлотсвил, Вирджиния, когато бели националисти използвана мрежата за разпространение на омраза и връзка с крайнодесни групи.

Убиецът от Крайстчърч, Нова Зеландия в началото на март също е използвал Facebook, за да публикува расистки манифест, преди да запише масовото убийството на живо.

1500 модератори на съдържанието по света проверяват съдържание, което потребители или автоматизираната система обявят за проблемно и имат право да го свалят, ако нарушава правилата на FB общността.

Twitter също забранява езика на омразата и образи с насилие.

Последни новини
Още от Новини