Технологичният сектор в Близкия изток набира сила

Сделката на Uber за придобиването на конкурента Careem е показателна за тенденцията в региона

Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg Снимка: Asad Zaidi/Bloomberg

Близкият изток не е най-предпочитаната дестинация в исторически план, когато става дума за рискови инвестиции и технологии. Но последните сделки показват, че тенденцията може да се обръща, пише Bloomberg.

Първите сигнали се появиха през 2017 г., когато американската компания за онлайн търговия Amazon сключи сделка за придобиването на базираната в Дубай ритейл група Souq.com за 600 млн. долара.

Във вторник американската компания за споделени пътувания Uber се споразумя да купи конкурента Careem Networks FZ, който оперира в Близкия изток, за 3.1 млрд. долара, като това е най-голямата технологична сделка в региона досега.

Очаква се инвеститорите да направят повече вложения в сектора след последните ключови сделки. Инвестициите стартъпи в Близкия изток и Северна Африка се увеличават с между 30% и 50% на годишна база от 2015 г., показват данни на платформата за млади компании в региона Magnitt.

Сделката на Careem “ще засили апетита на инвеститорите, които са били в позиция на изчакване“, коментира изпълнителният директор на фирмата за рисков капитал Wamda Capital Фади Гандур. Неговата фирма е инвестирала в Careem.

Голяма част от капитала в региона се е насочвал към САЩ или Азия, когато е става дума за технологични сделки, като правителствата в Близкия изток вече се стремят да се фокусират не само върху петролния сектор.

Суверенният фонд на Саудитска Арабия и държавният фонд на Абу Даби Mubadala Investment са най-големите външни инвеститори във Визионерския фонд на японския конгломерат Softbank, чрез който се засилват усилията за инвестиции в космическата индустрия.

Близкият изток е узрял за привличането на чуждестранни инвестиции. Младите хора в региона са близо 400 млн. души, като те са силно ориентирани към мобилните устройства и софтуерните приложения.

Сделката на Mastercard

Американската компания за финансови услуги Mastercard реши да инвестира 300 млн. долара в планираното първично публично предлагане на фирмата за обработка на плащания в Близкия изток Network International.

“Наблюдаваме все повече чуждестранни инвеститори да навлизат на пазара, а стартъпите получават по-голяма възможност да разрастват бизнеса си“, коментира изпълнителният директор на Magnitt Филип Бахоши.

Придобиването на Uber, което е най-голямото в историята на компанията, привлече вниманието на много хора, обяснява американският технологичен инвеститор Кристофър Шрьодер.

Последни новини
Още от Новини