Ръстът на цените на жилищата в САЩ се забавя осезаемо

В Сан Франциско недвижимите имоти са поскъпнали с едва 1.8% на годишна база

Сиатъл, САЩ. Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg Сиатъл, САЩ. Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Цените на жилищата в 20 града в САЩ отбелязаха най-слабия си ръст от края на 2012 г. В тези градове темпът на растеж на цените се забавя за 10 пореден месец през януари, тъй като купувачите са насочват към недвижими имоти на по-достъпни цени, пише Bloomberg.

Индексът за стойността на имотите S&P CoreLogic Case-Shiller се е увеличил с 3.6% на годишна база, но бележи спад над очакванията на икономистите от 4.1% спрямо предходния месец. Ръстът на цените на жилищата в САЩ се забавя до 4.3%, което е най-ниското ниво от 2015 г.

Данните показват, че тенденцията за поевтиняването на жилищата в страната през 2018 г. продължава и през тази година. Потенциалните купувачи остават внимателни.

Предстои да се види дали настоящите ниски нива на лихвите по ипотеките и слабият ръст на цените на жилищата могат да генерират повече продажби на имоти, коментира председателят на комисията към S&P Дейвид Блитцър.

Жилищата във всички 20 града бележат ръст на годишна база. Най-голямото поскъпване е в Лас Вегас – 10.5%, докато във Финикс повишението на цените е от 7.5%. Най-ниският растеж е в Сан Диего – 1.3%, и в Сан Франциско – 1.8%. Преди година цените на жилищата в Сан Франциско се покачиха с 10.2%. Ситатъл, който по традиция е силен пазар на имоти, отчита годишен ръст на цените от 4.1%.

Цените на недвижимите имоти в 14 американски града са се повишили спрямо предходния месец, докато 5 града отчитат спад на месечна база. Най-големият месечен спад е в Сан Франциско – 0.6%.

Последни новини
Още от Новини