Русия вижда възможност за подобряване на отношенията си със САЩ

В готовност сме за сътрудничество по важни теми, след като докладът на Мълър доказа, че няма връзка между Русия и предизборната кампания на Тръмп, заяви руски дипломат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин на конференцията в Хелзинки през 2018 г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин на конференцията в Хелзинки през 2018 г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Русия призова САЩ да се възползва от възможността да възобновят отношенията си, след като докладът на специалния прокурор Робърт Мълър не откри доказателства за връзка между Русия и предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

“Имаме шанс да подобрим двустранните си отношения, но въпросът е дали Тръмп би поел този риск“, коментира председателят на Комисията по международни отношения в руския парламент Константин Косакьов. „Ние сме готови за сътрудничество. Смятам, че трябва да започнем работа по най-важните теми за ограничаване на ядрените оръжия", написа Косакьов в профила си в социалната мрежа Facebook. За пример той посочи Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (START) и Договора за ликвидиране на ракети със среден обсег на действие.

Докладът на Мълър доказа „това, което Русия знаеше от самото начало – не е имало връзка между Тръмп или някой от екипа му с Кремъл“, твърди Косакьов. Москва все още няма причина да празнува изхода от разследването, тъй като през последните 2 години напрежението между двете страни се увеличи осезаемо.

Докладът на Мълър доказва, че е имало руска намеса по време на президентските избори през 2016 г., но Русия отрича обвиненията.

Тръмп отчете най-големия си политически успех по време на своя мандат, когато беше публично обявено, че не са открити доказателства за зависимости между Русия и кампанията за изборите през 2016 г. Президентът Тръмп написа в Twitter, че това е „пълно оправдаване“. Според него „незаконните опити за неговото отстраняване от власт са се провалили“.

Последни новини
Още от Новини