Nike получи сурова глоба за некоректно разпространение на фенски стоки

Европейският съюз е наложил санкция в размер на 12,5 млн. евро

Футболни топки Nike в магазин в Париж Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Футболни топки Nike в магазин в Париж Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Американската компания за спортно облекло Nike ще трябва да плати глоба в размер на 12,5 млн. евро, след като Европейската комисия (ЕК) я уличи в некоректно разпространение на фенски стоки.

Футболните привърженици в 28 държави членки на Европейския съюз (ЕС) не са имали пълен достъп до цялата гама от фенски артикули на любимите им клубове Манчестър Юнайтед, Ювентус, Интер, Рома и френския национален отбор, заради стратегията на Nike да дискриминира различните пазари, предава Ройтерс.

„Nike попречи на голяма част от своите лицензирани партньори да предлагат различни брандирани продукти в различните държави, което води до ограничен избор и по-високи цени за потребителите“, коментира Маргрете Вестагер – председател на Европейската комисия за конкуренцията.

Американската компания е извършвала подобна практика в периода 2004-2017. Но фактът, че са оказали пълно съдействие на разследването ще им спести 40% от блобата.

Още по темата

ЕС работи усилено за еднаквия достъп до всички граждани на съюза до разнообразието от нехранителни стоки, стимулирайки най-вече онлайн търговията. България е една от страните, които най-често попадат сред пренебрегваните. Именно това води до високите цени на подобни артикули на цялостния ни икономически фон.

Последни новини
Още от Новини