Сурови глоби за Facebook и Google при нарушение на правилата за поверителност

Австралийското правителство увеличава глобите за злоупотреба с данни, като те ще достигат до 7 млн. долара

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Големи технологични компании като Facebook и Google, която е собственост на Alphabet, ще бъдат глобявани тежко, ако не спазват правилата за поверителност, което е част от програмата на министър-председателя на Австралия Скот Морисън. Според него въвеждането на по-строги мерки при злоупотреба от страна на тези компании е необходимо, за да се защити личната информация на гражданите в страната, пише Bloomberg.

Австралийското правителство ще въведе сериозни мерки и по-високи глоби за нарушения, ще засили политиката си на разследване и ще насърчава регулатора да възпира злоупотребата с данни, става ясно от официално съобщение на австралийските власти, публикувано в неделя.

Мерките се въвеждат заради засиления натиск към социалните мрежи да премахнат екстремисткото съдържание с атентатора от Нова Зеландия, който уби 50 души в две джамии в страната. Стрелбата беше излъчвана на живо онлайн от нападателя.

„Трябва да се спре съдържанието с насилие и омраза“, заяви австралийският министър-председател.

Предвиждат се по-високи глоби за сериозна злоупотреба или повтарящи се нарушения, свързани с личните данни на потребителите. Глобите ще са в размер между 1.49 млн. долара 7 млн. долара. Също така при извършено нарушение ще може да бъде отнета 10% от печалбата на компания на местния пазар.

Комисията по информацията в Австралия ще получи разширени правомощия, за да има контрол и върху тези, които не сътрудничат при разследване.

Очаква се да бъдат разпределени от бюджета за регулатора 25 млн. австралийски долара, за да разследва потенциални нарушения през следващите 3 годни.

Последни новини
Още от Новини