Италия подписва меморандум за разбирателство с Китай

Очаква се Си Дзинпин и италианското правителство да подпишат меморандум за разбирателство по инициативата „Един пояс, един път“

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Си Дзинпин пристига днес в Рим при съобщения, че правителството на Италия и китайският президент ще подпишат предизвикващ противоречия меморандум за разбирателство по инициативата „Един пояс, един път“. Това би направило Италия първата държава от Г-7 да подпише такова, пренебрегвайки предупрежденията от САЩ и гласове от ЕС. Джон Фулейн, Bloomberg, коментира темата.

Защо потенциално споразумение между Италия и Китай е толкова притеснително за САЩ и особено за европейските партньори?

Според Фулейн ходът на Италия да подпише споразумение по инициативата „Един пояс, един път“ е символизъм, тъй като страна е основна членка от ЕС и единствената до момента страна от Г-7 с такъв ход.

Италия доброволно се включва в инициативата „Един пояс, един път“. Усещанията на Вашингтон са, че това отваря пътя на коприната към сърцето на Европа, а за европейските партньори това е пробив в европейския фронт към Китай, докато Италия подхожда напълно самостоятелно.

Журналистът посочи, че италианските официални власти определят "меморандума за разбирателство" като просто рамка и неясно изразени принципи, които да проправят път към бъдещи бизнес сделки между частни и между държавни компании от двете държави. 

Опасенията на САЩ и ЕС обаче касаят стратегическите сектори като достъпа до телекомуникациите, пристанищата, въздушното пространство, за защитата на които спрямо Китай САЩ призовават Италия, посочи Фулейн.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини