Защо Facebook все още не може да ни защити от насилието в интернет?

Технологиите изглежда не намират начин за справяне с проблема

Входът на централата на Facebook Inc., Мело Парк, Калифорния. 30 октомври 2018. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Входът на централата на Facebook Inc., Мело Парк, Калифорния. 30 октомври 2018. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Измина година, откакто основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе приет в Kонгреса на САЩ, за да отговаря на въпроси, свързани с безопасността в социалните мрежи по отношение на насилието. С днешна дата се оказва, че проблемът далеч не е решен, независимо от взетите мерки. Миналия петък (15.03) с Facebook Live бе разпространено видео от стрелбата в Нова Зеландия, довела до смъртта на 50 души.

Market Watch прави щателен анализ по темата, касаещ социалните мрежи. Изводът – мерки се вземат, но проблемът си стои - поради правни пречки, ограничаващи възможностите за цензура на администраторите.

Отделът за защита от неподходящи публикации към най-голямата социална интернет платформа е съставен от близо 20 000 служители. Тяхната работа е подпомагана от система с изкуствен интелект, която маркира потенциалните заплахи и ги предоставя за преразглеждане, казва собственикът на Facebook. Едва след това се предприемат мерки, което си е чисто физически процес, изискващ време за реакция.

Още по темата

Дженифър Голдбек – професор в Университета по информационни технологии в Мериленд, обяснява, че „компютрите разбират много по-добре значението на думите, отколкото на снимките“. От технологична гледна точка програмистите много по-лесно могат да въведат вариациите на неподходящата публикация, защото езиците, макар и генерално богати, са бедни на думи и изрази, представляващи заплаха. Визуалното съдържание е нещо съвсем различно. Market Watch дава за пример установяването на разликата между проява на ексхибиционизъм и публикации, касаещи здравното образование. Темата с кърменето също е актуална през последните години. Как да научим компютъра да различава педофилията и естествения природен процес на храненето между майка и отроче? Изглежда, че подобни въпроси отнемат съня на хора като Зукърбърг.

Тепърва социалните мрежи ще трябва да се развиват, защото неофициално са се превърнали в най-добрите средства за пропаганда. Дезмънд Ъптън Пейтън – доцент по социални науки в Колумбийския университет, обяснява този феномен с дистанцията, провокираща смелост. Така наречените „тролове“ в интернет не са хора, които стоят някъде заключени далеч от обществото. Те са колегите ви в офиса, съседите в блока, приятелите в кафенето и дори самите вие, независимо дали го осъзнаваме или не. За всеки от нас е много по-лесно да се изкаже по дадена тема от безопасната дистанция на лаптопа или смартфона, отколкото да се изправи лице в лице с проблема. Точно това се е случило с милионите, които са гледали и споделили кадрите от фаталната вечер в Нова Зеландия. В желанието си да информират света за зверствата на терориста те са се превърнали в съучастници за популяризирането на този нехуманен акт.

Акциите на Facebook все още не са се сринали до нивата от 2016 година, но спадът е факт и ако скоро не се предприемат работещи мерки срещу проявите на насилие, тогава заканите на Конгреса да се намеси може да се осъществят, а това би било пагубно за цялостната концепция на компанията.

Последни новини
Още от Новини