Пекин отхвърля категорично обвиненията срещу китайските технологични фирми

Страните от ЕС ще решават индивидуално дали да изключват компании от пазарите си заради заплахи за националната сигурност, заяви Федерика Могерини

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Външният министър на Китай Ван И заяви, че правителството се стреми да осигурява честна конкуренция и се обяви твърдо против обвиненията срещу китайските фирми, които разработват следващата генерация безжичен интернет 5G, пише Bloomberg.

“Противопоставяме се на безпочвените обвинения и опитите да се саботира една чуждестранна компания“, заяви Ван пред репортери в Брюксел в понеделник. Днес Ван ще се срещне с външните министри на Европейския съюз (ЕС). „Смятаме, че подобни практики са неестествени и неморални, като те нямат подкрепа от други страни“, коментира той.

ЕС е под напрежение заради засилващите се рискове за сигурността от Китай, след като САЩ отправиха обвинения за потенциални заплахи от оборудването на китайската технологична компания Huawei.

Преди седмица Европейският парламент (ЕП) обяви, че е необходимо икономическата общност да защити 5G мрежите си и да засили отбранителните мерки за киберсигурност.

Европейските министри ще обсъдят с Ван идеята за прилагането на международни правила в кибер пространството, така че то да бъде безопасно и отворено, обяснява върховният представител по външните работи и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини. Тя допълва, че страните от блока ще решат кои компании да изключат от пазарите си заради заплахи за националната сигурност.

САЩ предупредиха, че доставчикът на оборудване Huawei може да спомага за шпионаж от страна на Китай и призоваха Европа да не си партнира с него. Впоследствие Франция обяви, че ще въведе нови проверки за производителите на оборудване, включително и за Huawei.

Европейските лидери ще обсъдят отношенията между Брюксел и Пекин, като ще „съгласуват подхода си за сигурността на 5G мрежите“ в края на тази седмица, става ясно от комюнике.

„Надяваме се, че страните от ЕС и другите държави ще бъдат независими при взимането на решение. Киберсигурността е споделено международно предизвикателство“, коментира Ван. Властите в Пекин са готови да си сътрудничат с други страни на базата на приети правила и принципи, обяснява той.

Последни новини
Още от Новини