Лондон бележи рекорден спад на бизнес инвестициите

Британските фирми обмислят свиването на инвестициите заради несигурността около Brexit

Лондонското сити, Великобритания. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Лондонското сити, Великобритания. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британските компании са готови да свият инвестициите си с най-голям обем от 10 години насам през 2019 г. Причина за това е наближаващото излизане на Великобритания от Европейския съюз, като дори евентуален Brexit със сделка няма да помогне за подобряване на настроенията. Това показват нови данни на Британската търговска камара, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Според тях бизнес инвестициите се очаква да спаднат с 1% за година. В същото време по-слабите инвестиции натежават върху производителността, което на свой ред слага спирачки върху увеличаването на заплатите и цялостното представяне на икономиката.

„Политическото бездействие вече има икономически последствия, като много компании вече слагат спирачки на решения за инвестиции и наемане на нов персонал“, посочва генералният директор на камарата Адам Маршал. По думите му инвестициите на някои компании, които са решили да ги изместят извън страната, може никога вече да не се завърнат в британската икономика.

През 2018 г. инвестициите в бизнеса отбелязаха понижение и през четирите тримесечия – най-продължителната серия от световната финансова криза насам.

И докато финансовият министър Филип Хамънд очаква ускорение, след като веднъж сделката за Brexit бъде сключена, от търговската камара посочват, че отклоняването на средства за подготовка в случай на Brexit без сделка, високите първоначални разходи за бизнес във Великобритания, както и въпросите за бъдещите двустранни отношения с ЕС ще ограничат бързото възстановяване на нивото на инвестициите.

Още по темата може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини