Bundesbank: Германският растеж ще остане слаб и през първото тримесечие

Слабото търсене на автомобили за износ е сред причините за прогнозата

Завод на BMW в Лайпциг, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Завод на BMW в Лайпциг, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският икономически растеж ще остане потиснат и през първото тримесечие на годината заради по-слабото индустриално производство, пониженото търсене на автомобили за износ, както и влошаването на настроенията в промишления сектор. Това посочват от Германската централна банка Бундесбанк в месечния си доклад, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Германия избегна „на косъм“ рецесия през последните три месеца на миналата година заради неочаквано по-слабо представяне на големите германски автомобилни производители. Последните данни обаче показват, че възстановяването ще бъде бавно в най-добрия случай.

Удар по производителите нанесоха протести на служители в сектора от началото на годината, но понижаването на поръчките за износ извън еврозоната са сигнал за задълбочаване на проблема, а не за еднократни фактори, както се предполагаше по-рано.

„По тази причина производственият сектор може да натежи върху икономическия растеж като цяло за трето поредно тримесечие“, се казва в редовният месечен доклад на банката.

Въпреки това бумът при строителството и силното частно потребление би трябвало да окажат известна подкрепа на икономиката през първите три месеца на годината, допълват от финансовата институция. Оттам отбелязват още, че заетостта продължава да се увеличава въпреки отслабването на икономическия растеж.

„Частното потребление, както сигнализира силното увеличение на продажбите на дребно, може да се ускори отново значително“, се казва още в доклада.

Още подобни новини може да четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини