Как Amazon планира да вкара Холивуд в своя онлайн магазин?

Компанията планира да се възползва от предимствата си спрямо Netflix

Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Когато Amazon се насочи към правата за сериал по „Властелинът на пръстените“ през 2017 г., компанията знаеше, че ще трябва да се справи с някои големи предизвикателства, за да спечели сагата на Толкин в своята видео стрийминг платформа, пише Investor.bg.

Amazon е относително нов играч на пазара на видео и няма блокбъстъри до момента. Междувременно HBO има дълга история на хитове, като „Игра на тронове“, сериал, базиран на подобен епос с фанатична база от фенове. Netflix, която има над 100 млн. абонати, е пионер на модела за гледане по заявка с хитове като „Къща от карти“ и „Оранжевото е новото черно“.

За да няма игнорирани, Apple също води преговори за придобиването на права върху предстоящи телевизионни предавания, твърдят източници, запознати с въпроса.

Amazon няма холивудски опит. Главният изпълнителен директор на компанията Джеф Безос, който е милиардер и голям фен на „Властелинът на пръстените“, обеща на екипа на Amazon Studios огромен бюджет, за да вземе поредицата, предистория на Толкиновата „Задругата на пръстена“, пише в свой анализ CNBC.

Но само пари няма да са достатъчни за Amazon – нейната оферта за 250 млн. долара дори не е била най-високата за правата за шоуто. Основният фактор за продажбата според източници е свързан с оригиналния бизнес на Amazon отпреди две десетилетия – книгите.

Идеята е, че с популяризирането на сериала Amazon може да продаде купища от фентъзи романите на Толкин. По време на срещите с представителите на автора и издателя HarperCollins, Шарън Тал Игуадо от Amazon, която компанията привлече от Fox през 2017 г., е показала почти енциклопедични познания за героите, историите и местата, създадени от Толкин, посочват източници, запознати с преговорите.

Способността на Amazon да свързва съдържанието с търговията спечели в случая с Толкин. Но за всеки случай, за да си гарантира сделката, Amazon е изпратила на правоносителите и на адвокатите им няколко колонки Amazon Echo. Хората на Толкин са били поласкани, макар че се шегуват, че Amazon ги е изпратила, за да ги подслушва по време на преговорите, твърдят двама от източниците.

Работата по сериала по „Властелинът на пръстените“ ще започне през следващите две години.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини