ИПИ: Какъв ще е ефектът от Brexit върху икономиката на ЕС?

Великобритания е допринесла с повече за общия ръст на икономиката на ЕС от повечето европейски държави, обяснява Адриан Николов

Цветан Кръстев
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

С наближаването на 12-тия час на 29 март – часът, който ще отбележи (освен ако не бъде договорена отсрочка) първия случай в историята на ЕС, в който държава напуска политическия блок – Brexit ще заема все по-голяма част от публичния дебат, не на последно място заради многото неясноти, които го заобикалят, пише Investor.bg, като цитира анализа на Адриан Николов от екипа на Института за пазарна икономика.

Относително ясно е обаче как ще изглежда икономиката на ЕС след отделянето на Великобритания, тъй като скоро след референдума Евростат формира отделна статистическа единица[1], която включва всички останали страни членки. Именно разликите между основните икономически показатели с и без Великобритания ще разгледаме тук в опит да прегледаме колко губи икономиката на ЕС след напускането на един от най-богатите си и икономически развити членове.

Най-подходящата отправна точка на прегледа е брутният вътрешен продукт. Номинално през 2018 г. според данните на Евростат общият БВП на ЕС е бил 14,5 трилиона евро, а този на Великобритания – 2,16 трилиона евро, което я прави третата най-голяма икономика в ЕС.

В динамика Великобритания е допринесла с повече за общия ръст на икономиката на ЕС от повечето европейски държави, като преизчислен назад, ръстът на БВП на ЕС-28 спрямо 2010 г. е бил 12,8% спрямо 12,2% след изваждането на Великобритания от сметката; това най-вероятно е резултат от различната скорост на възстановяване от кризата на отделните страни-членки. Въпреки това, ЕС, взет заедно, ще запази своето второ място по БВП в света, но ще се придвижи доста по-близо до нареждащия се на трето място Китай. Графиката по-долу представя динамиката на общия БВП на ЕС през последното десетилетие, съпоставен с преизчислената стойност без Великобритания. Видно, отношението между тях остава почти едно и също през последните години.

Липсата на Великобритания ще се чувства силно и във външнотърговската статистика. Към 2018 г. износът на Великобритания е бил на стойност общо 409 милиарда евро, което я поставя на пето място след Германия, Франция, Италия и Холандия[2].

Специално що се отнася за износа извън ЕС Великобритания отговаря за над 15% от него. С други думи, след Brexit съществува известен риск от затваряне на търговията в рамките на ЕС, доколкото Великобритания е сред страните-членки, отворени повече към външни пазари. Неяснотите около бъдещия режим на търговия между ЕС и Великобритания също са от значение, особено що се отнася до урегулирането на границата с Ирландия, т.е. форматът на споразумението за Brexit до голяма степен ще предопредели обема на бъдещия стокообмен.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини