Deutsche Bank и Commerzbank започват преговори за сливане

По този начин преговорите между двете най-големи германски банки навлизат в нов етап

Главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Водещите финансови институции на Германия Deutsche Bank и Commerzbank започват официално преговори за евентуално сливане, пише Investor.bg, позовавайки се на ДПА.

Разговори по плановете за сливането на банките се водят вече от месеци. Правителството заяви преди време по този повод, че властите "са отворени за икономически целесъобразни варианти" в банковия сектор. Според Берлин в Европа няма достатъчно големи финансови институции, които да бъдат конкуренция по-специално на американските банки.

Ниските лихви в еврозоната и високите разходи по управлението усложняват дейността на германските институции, отбелязва ДПА.

Има и други проблеми като многомилионната глоба на Deutsche Bank, наложена от САЩ за нарушаване на американските закони в областта на противодействието на легализирането на капитали, натрупани от престъпни дейности.

Deutsche Bank е най-голямата финансова институция в Германия и една от водещите транснационални банки. Тя има представителства в над 70 страни.

Commerzbank е четвъртата по активи в Германия и обслужва над 18 милиона клиенти.

Deutsche Bank и Commerzbank не за първи път обсъждат възможността за сливане. Темата бе повдигната преди това през лятото на 2016 г. по времето на тогавашния изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян. 

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини