Германското разузнаване: Huawei не е надежден 5G партньор

Компанията продължава да е обвинявана в шпионаж за китайското правителство

Huawei Technologies Co. не е надежден партньор за изграждане на мобилни мрежи от пето поколение в Германия, съобщи представител на германското външно разузнаване (BND) в рамките на заседание на парламенарна комисия, цитиран от Bloomberg.

Миналите „инциденти, свързани със сигурността“, касаещи компанията, са част от причините, заяви представител на BND в Берлин в сряда. Представител на Външното министерство, който e говорил на същото заседание, e заявил, че ще бъде трудно да се работи с компания, която си сътрудничи с разузнаването в своята страна. От пресслужбата на парламента публикуваха коментарите, но не посочиха въпросните говорители.

"Преди всичко е въпрос на доверие и влияние върху нашите отношения със съюзниците ни", е заявил представителят на външното министерство пред комисията и е добавил, че Германия е в контакт с държавите партньори по въпроса.

Германското разузнаване настоява правителството да спре Huawei от ролята му в изграждането на 5G инфраструктура в страната, съобщава още Bloomberg. Властите се опасяват, че Huawei може да помогне на Китай да краде германски корпоративни тайни, разказват запознати.

Още по темата

Huawei многократно отрича престъпленията и продължава да поддържа тезата, че не осигурява достъп на китайското правителство, като подчертава, че никой не е предоставил доказателства в подкрепа на подобни твърдения.

Пряката забрана на Huawei се счита за правно невъзможна, но германските власти обмислят други похвати, които биха имали същия ефект. САЩ се опитват да упражняват натиск върху своите съюзници в Европа да забранят китайското оборудване в свръхскоростните мрежи.

Германският регулатор за съобщенията (Bundesnetzagentur) заяви през миналата седмица, че възнамерява да ограничи доставките на оборудване до „надеждни“ доставчици, които спазват националните правила за безопасност, както и правилата за поверителност. Германия планира да започне търгове за 5G ефир на 19-и март, макар правните предизвикателства пред регулатора да забавят процеса заради голяма част от операторите.

Последни новини
Още от Новини