Петролът ще поскъпне през лятото, прогнозират от Merrill Lynch

Хутан Язари, управляващ директор Гранични пазари в Merrill Lynch International

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Хутан Язари, управляващ директор Гранични пазари в Merrill Lynch International, коментира прогнозите си за цената на петрола, производството на ОПЕК и къде той намира възможности.

Прогнозата ни за тази година все още остава $70 за барел. Очакваме силен ръст в цената на петрола през лятото. Според нас през идните месеци ще има доста фактори към свиване на петролния пазар.

От Merrill Lynch очакват производството на петрол на ОПЕК да се свие с 1,8 млн барела на ден на годишна база през 2019 спрямо 2018. Това се равнява на нетен ръст в предлагането от 400 хил. барела на ден и според фирмата означава, че пазарът ще премине в територия на дефицит и това ще се случи около летния период. 

Ако съкращенията са по-силни има пространство за дори по-високи цени на петрола от прогнозата им и затова следващото заседание на ОПЕК би могло да е повратен момент, посочи той.

По-рано тази година намалихме позициите си за нефтохимическите компании и преразгледахме надолу очакванията си за доста фирми, като фокусът ни беше конкретно върху APPC и SAFCO, каза Язари и коментира, че Merrill Lynch остава положително настроена към банките.

Според нас предстои още доста откъм импулс на обемите, по-силен ръст на заемите от очакваното, както и може би по-голямо разрастване на маржовете, въпреки по-отстъпчивия тон от Фед.

 Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини