Jumia е първият африкански стартъп, който ще се листне на борсата в Ню Йорк

Цената на акциите на компанията ще бъде определена до няколко седмици

Снимка: Jumia Снимка: Jumia

Нигерийският електронен търговец на дребно Jumia става първият африкански технологичен стартъп, който ще направи борсов дебют на Нюйоркската фондова борса. Документите за първичното публично предлагане вече са подедени пред властите. Оценката, цената на акциите и времето за продажба на акциите ще бъдат определени в следващите седмици, пише Investor.bg.

Morgan Stanley управлява IPO-то, което може да оцени платформата, включваща страница за хотелски резервации и резервации на полети и доставка на храна, на около 1 млрд. долара.

Усилията на Jumia да стане публична компания се случват на фона на застоя на няколко известни стартъпа за дигитални продажби в Нигерия - най-гъсто населената страна в Африка, най-голямата икономика на континента и неофициална стартова площадка за развитието на електронната търговия. Konga.com, по-ранен конкурент на Jumia за надпреварата в сферата на африканската онлайн търговия, изпадна в затруднено положение и бе продаден през 2018 година, припомня TechCrunch. От инвестициите си в Konga сериозна загуба понесе южноафриканската медийна, интернет и инвестиционна компания Naspers.

В края на 2018 г. пък нигерийската платформа за онлайн продажби DealDey бе закрита. TechCrunch съобщи през тази седмица, че Gloo.ng, фокусиран върху потребителите онлайн продавач, се отказва от B2C електронната търговия, за да се концентрира над електронните обществени поръчки.

Както стана ясно от  други световни стартъп пазари, фокусираната върху потребителите онлайн търговия на дребно може да се превърне в игра на капиталови надцаквания, за да се изпревари конкурента, и да достигне сериозна критична маса, преди да се генерира печалба. Със статута си на единорог и очакваната печалба от листването на NYSE Jumia може да бъде по-добре позиционирана от всеки друг стартъп в надпреварата за електронната търговия в Африка.

С предстоящия капитал от първичното публично предлагане Jumia възнамерява да удвои сегашната си стратегия и регионален фокус.

„В проспекта ще видите, че миналата година Jumia е имала 4 милиона потребители в страни, които покриват по-голямата част от Африка. Ние наистина се фокусираме върху увеличаването на съществуващия бизнес, лидерската позиция, броя на продавачите и възприемането на потребителите на тези пазари“, казва пред TechCrunch главният изпълнителен директор Саша Поянонец. 

Предстоящото IPO представлява нов етап за Jumia. Компанията стана първият африкански стартъп еднорог през 2016 г., постигайки оценка от 1 млрд. долара след финансиране за 326 млн. долара, включващо Goldman Sachs, AXA и MTN.

Още по темата може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини