Какъв е най-силният коз на Мей

Мей договори ревизия на условията за развода на Великобритания с ЕС, но ще спечели ли подкрепа в парламента

Тереза Мей изнася реч в производствена база на Orsted A/S в Гримсби, Великобритания. 8 март 2019.  Photographer: Darren Staples/Bloomberg Тереза Мей изнася реч в производствена база на Orsted A/S в Гримсби, Великобритания. 8 март 2019. Photographer: Darren Staples/Bloomberg

В понеделник вечерта в Страсбург Мей договори ревизия на условията за развода на Великобритания с ЕС, но не е ясно дали е направила достатъчно, за да спечели подкрепата на парламента за вота на 12 март, съобщава Bloomberg. Темата коментира Ема Рос-Томас, редактор на Bloomberg за Брекзит.

Тереза Мей посочи, че е договорила с Брюксел "ясна времева рамка, която ще позволи предпазния механизъм, както е понастоящем дефиниран да бъде заменен с алтернативни договорености", каквото бе желанието на британския парламент.

Още по темата

"Договорили са сделка, но нито една страна не може да определи какво означава тя", коментира Ема Рос-Томас. Тереза Мей казва, че това са правно обвързващи промени, но самото споразумение за напускан не се е променило, коментира журналистът.

По думите ѝ големият въпрос днес ще бъде дали главният прокурор Джефри Кокс ще излезе с изявление, че е променил мнението си за сделката, тъй като според него ирландският предпазен механизъм ще заклещи завинаги Великобритания в орбитата на ЕС.

Това е основното притеснение на депутатите, застъпници за Брекзит, и се очаква резултатът от гласуването днес в британския парламент да е много оспорван.

Ключът е дали Тереза Мей ще успее да сплаши крайните привърженици на Брекзит, за да сметнат, че ако не подкрепят нейната сделка, то алтернативата е заден ход на Брекзит. Това е нейната най-силна карта в момента.

Юнкер също каза, че изборът сега е тази сделка или въобще да няма Brexit.

Изборът пред крайните привърженици на Брекзит сега става не чак толкова "чисто" напускане на ЕС или заден ход на Брекзит, без втори референдум, или отлагането на Брекзит, обобщи Ема Рос-Томас.

 

Последни новини
Още от Новини