ЕС и Лондон договориха промени в сделката за Brexit

Тереза Мей свиква заседание на правителството сутринта, преди дебатите в парламента по новата сделка следобед и вот вечерта.

Британският премиер Тереза Мей в ляво и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, в дясно на пресконференция след срещата си в Страсбург, Франция. 11 март 2019.  Photographer: Alex Kraus/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей в ляво и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, в дясно на пресконференция след срещата си в Страсбург, Франция. 11 март 2019. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

17 дни преди датата, предвидена за Brexit, британският премиер Тереза Мей се надява да спаси споразумението си с ЕС.

Във вторник парламентът в Лондон ще гласува по новия план. Преди това Мей ще свика заседание на правителството, съобщава ББС.

В понеделник вечерта в Страсбург Мей договори ревизия на условията за развода на Великобритания с ЕС, но не е ясно дали е направила достатъчно, за да спечели подкрепата на парламента за вота на 12 март, съобщава Bloomberg.

Още по темата

На пресконференция малко преди полунощ президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер и Мей обявиха промените, които според двамата ще сложат край на мъчителните преговори за излизане на Великобритания.

„Изборът е ясен: това е сделката или няма да има Brexit”, каза Юнкер.

„Нека да завършим организирано излизането на Великобритания. Дължим го на историята”.

Мей каза, че нейната консервативна партия е силно разделена.

„Сега е моментът да се обединим, да подкрепим тази подобрена сделка за Brexit”, каза Мей.

Паундът

Паундът поскъпна с 1,1% спрямо долара за втори ден, воден от оптимизъм за изход от задънената улица около Brexit. В понеделник ръстът бе 1%.

„Ако Мей прокара сделката, това ще е много позитивно за паунда, но избягването на твърд Brexit и отлагането му също ще е добра новина и валутата може да тръгне към $1,35%, каза Родриго Катрил, старши валутен стратег в National Australia Bank в Синди за Bloomberg.

„Оставаме оптимисти, че ще се избегне твърд Brexit и това ще постави дъно под паунда”.

Какво предстои на 12 март

Тереза Мей свиква заседание на правителството сутринта, преди дебатите в парламента по новата сделка следобед и вот вечерта.

След срещата с Юнкер и Мишел Барние, Мей каза, че „дълбоко вярва”, че сделката й за Brexit ще успокои опасенията на депутатите.

Опасенията са свързани с вероятността условието за ирландската граница да задържи Великобритания в митническо споразумение с ЕС за неопределено време.

Последни новини
Още от Новини