Световната икономика се разраства с най-бавния си темп от финансовата криза

Решението на Фед да спре да покачва лихвените порценти вдъхва надежда за стабилизиране на икономиката

Пристанище Botany в Сидни, Австралия. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Пристанище Botany в Сидни, Австралия. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Рязката загуба на скорост на световната икономика през 2018 г. остави темпа ѝ на разширяване на най-ниското ниво от световната финансова криза насам, пише Investor.bg, като цитира данни на Bloomberg Economics.

Според данни на медията за брутния вътрешен продукт икономическият ръст в световен мащаб достига средногодишно ниво от 2,1% за тримесечие. За сравнение, в средата на миналата година изчисленията бяха за 4%.

Въпреки че има шансове икономиката да се стабилизира и забавянето да спре, „рискът е в това, че низходящата инерция ще се поддържа сама“, посочват икономистите Дан Хансън и Том Орлик.

Каква обаче е причината за надежда? Решението на Федералния резерв временно да спре увеличението на лихвените проценти, примирието в търговската война между САЩ и Китай, както и отслабването на ефектите от сътресенията в Европа през 2018 г. могат да означават, че наближава стабилизиране. Ефект оказват и действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която обяви миналата седмица, че въвежда нови мерки в помощ на икономиката по време на настоящия по-слаб период.

Все още обаче не са премахнати всички рискове. Водещият индикатор на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който бе публикуван в понеделник, показва отслабване на икономическата инерция във Великобритания, САЩ, Канада и еврозоната като цяло. Налице са обаче признаци за стабилизиране в Китай.

Напоследък се наблюдава скромно ускорение на някои икономически индикатори, въпреки че е трудно да се пренебрегне разочарованието от повечето стойности. Продажбите на дребно в САЩ се очакват с нетърпение, за да стане ясно дали ще успеят да се възстановят след най-големия си спад от близо десетилетие насам през декември.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини