Standard Chartered очаква 6,4% ръст в Китай за 2019

Лан Шен, икономист за Китай в Standard Chartered

Пазарът на цветя в парка Виктория в Хонконг, Китай. 3 февруари 2019. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg Пазарът на цветя в парка Виктория в Хонконг, Китай. 3 февруари 2019. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg

Лан Шен, икономист за Китай в Standard Chartered, коментира изгледите пред икономиката и правителствените политики

От Standard Chartered прогнозират темп на ръста на БВП на Китай от 6,4% през 2019, което е леко над пазарния консенсус, посочи Шен.

Според нас съществува риск от забавяне на ръста в Китай в резултат на забавящия се жилищен пазар, спадащия ръст на печалбата в промишлеността, както и по-малко оптимистичните изгледи за износа от Китай за тази година.

"Въпреки това паричната политика на Китай бива позиционирана повече в подкрепа на ръста от края на миналата година насам. Според нас кредитният ръст, който се забавя през последните 6 месеца, вероятно ще достигне до най-ниската си точка в близко бъдеще, предвид че властите в Китай обещаха да го запазят на равнище в съответствие с ръста на номиналния БВП", посочи икономистът.

Според Standard Chartered инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени може да остане на текущите нива през 2019 в Китай, предвид забавящата се икономика и ръста на цените на петрола.

Според нас обаче тази година инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, ще е от около 2%. Тоест, ще е под целта, зададена от централната банка от 3% за този година.

Засега инфлацията, измерена чрез индекса на производствените цени обаче привлича по-голямо пазарно внимание, коментира Шен и посочи, че от фирмата очакват допълнителното ѝ понижение. Възможно е през идните месеци индексът на производствените цени да навлезе в период на свиване, предвид слабите парични входящи потоци и слабия ръст на продажбите на жилища. 

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини