Какви са изгледите пред американските акции

Ханс Гьоти, основател и главен изпълнителен директор на HG Research

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ханс Гьоти, основател и главен изпълнителен директор на HG Research, коментира представянето на американските акции, икономиката и паричната политика на Фед.

"От декември насам наблюдаваме сериозен ръст, който започна от силно свръхпродадени равнища и покриване на къси позиции. Участието обаче бе много широкообхватно", посочи Гьоти. 

Сега обаче достигнахме технически равнища на съпротива от около 2800 пункта за S&P 500 и затова може да се очаква известен застой на ръста, възможен етап на консолидация или пък спад.

"Но тъй като Фед заема позиция към по-улеснителна политика, отколкото да продължава да увеличава лихвите, смятам, че изгледите пред акциите са сравнително градивни. Зависи от това колко сериозна ще е рецесията, която прогнозираме, което ще даде отражение на финансовите резултати. Въпреки това с оглед на подкрепата на Фед смятаме, че корекция би била сравнително краткотрайна", коментира той.

За да включват отново пазарите увеличения на лихвите на пазара е нужно да видим ускоряване на инфлацията, коментира той. По думите му в последно време очакванията за инфлацията бяха в понижение и вероятно ще спаднат допълнително, я сигнал за това е представянето на доходността по 10-год ДЦК.

Ако икономиката наистина бе толкова силна, колкото смятат някои, доходността би била над 3%. В момента е на равнище от 2,64-65%.

Предвиждам как може да се стигне до ситуация, в която в определен момент през второто полугодие Фед да започне да отхлабва паричната политика и цялата крива на доходността ще се понижи. Следователно инфлацията е икономическият индикатор, който наистина трябва да следим в този контекст, допълни той.

 

Последни новини
Още от Новини