Германия намали прогнозата си за икономически растеж

Според властите в Берлин се очаква забавяне заради търговското напрежениe и рисковете от Brexit

Служители в завода на Porsche в Щутгард, Германия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Служители в завода на Porsche в Щутгард, Германия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германското правителство преразгледа прогнозите си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8%. Това е второ поред снижаване на прогнозите за по-малко от два месеца, съобщава бизнес ежедневникът Handelsblatt, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс. 

“Федералното правителство очаква ръст от 0,8% през 2019 г.“, съобщава вестникът на база документ от Финансовото министерство на страната.

Отслабващата световна икономика, рисковете от ескалиране на търговския конфликт и политическите рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия са сред причините за забавянето на икономиката, се посочва още в правителствения документ.

През януари германското правителсво понижи очакванията си за растежа за тази година от 1,8% на 1%.

Миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на Германия от 0,9% на 0,7%.

Междувременно от предварителните данни на Федералната статистическа служба стана ясно, че износът на Германия е останал без промяна през януари спрямо декември на ниво от 108,9 млрд. евро, докато вносът е нараснал с 1,5% до 94,4 млрд. евро. На годишна база германският износ се е увеличил с 1,7%, а вносът с 5%.

Външнотърговският баланс на страната регистрира излишък от 14,5 млрд. евро през януари спрямо 17,2 млрд. евро година по-рано. Според календарните и сезонно-изгладените данни излишъкът през януари е на стойност 18,5 млрд. евро.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини