Продажбите на автомобили в Китай се понижават за 9 пореден месец

Потребителите очакват Пекин да въведе стимули, за да възроди най-големия автомобилен пазар в света

Международното автомобилно изложение в Гуанджоу. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Международното автомобилно изложение в Гуанджоу. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Китай бележат спад за 9 пореден месец през февруари. Поради това напрежението в автомобилната индустрия нараства, като дългосрочните планове за растеж на компаниите на най-големия пазар на автомобили в света са под въпрос, пише Bloomberg.

Ритейл продажбите на седани, SUV автомобили и минивани са се понижили с 18.5% до 1.19 млн. броя през изминалия месец, обяви Китайската асоциация по пътнически автомобили в петък. През януари продажбите на превозни средства в Китай отчетоха спад на годишна база за първи път от повече от 2 десетилетия.

Настоящата ситуация накара дилърите и автопроизводителите да предлагат промоционални оферти и евтини месечни вноски за автомобилите на лизинг. Китайските потребители засега следят внимателно ситуацията и изчакват да разберат дали правителството ще въведе стимули, за да възроди пазара.

Изпълнителните директори на играчите в бранша прогнозират, че мрачното настроение ще предначертае края на най-слабо представящите се компании, докато индустрията се подготвя за преструктуриране.

„Колкото повече време отнема на правителството да реагира, толкова по-слаби ще бъдат продажбите на автомобили в бъдеще“, коментира генералният секретар на китайската асоциация Цуй Донгшу.

Ford и Hyundai са сред автомобилните производители, които разчитат, че състоянието на китайския автомобилен пазар ще се подобри, за да увеличат приходите си, които бяха ударени от търговската война и забавянето на икономическия растеж. Въпреки че потребителското търсене на електромобили се увеличава, няма признаци за възстановяване на пазара.

"Китайското правителство няма да толерира отрицателните резултати от автомобилния пазар. Очакваме, че индустрията в страната ще се върне към растеж през второто полугодие, ако търговската война между Вашингтон и Пекин не се влоши дотогава", обяснява управляващият директор на консултантската фирма LMC Automative Джон Ценг.

Последни новини
Още от Новини