Великобритания затяга контрола за чуждестранните инвеститори

Мерките се въвеждат заради влошените отношения между Лондон и Москва след опита за убийство на Сергей Скрипал

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Великобритания планира да въведе по-твърд контрол за чуждестранните инвеститори в страната, за да се справи с прането на пари. По този начин Лондон реагира на влошените отношения с Русия след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през 2018 г., пише Bloomberg.

Кандидатите ще са длъжни да докажат, че са имали контрол върху задължителния минимум от 2 млн. паунда през последните 2 години, а не за 90 дни, както е спрямо сегашните правила. Също така ще трябва да предоставят доказателства за източниците на финансиране.

Британското правителство разглежда внимателно богатството на руснаците, които използват Лондон като база, а депутатите в страната определят притока на руски пари като проблем за националната сигурност.

Русия отрича да е замесена в опита за убийство на Скрипал в английския град Солсбъри преди година.

Властите в Лондон обявиха, че ще представят две промени по отношение на изискванията за чуждестранните инвеститори на 29-и март, когато страната ще напусне Европейския съюз. От края на март ще са необходими получаването на стартъп виза за новите бизнеси и иновационен план за по-опитните играчи. Кандидатите ще трябва да инвестират 50 хил. паунда, като при успех ще могат да подадат молба за установяване на пазара след 3 години.

Последни новини
Още от Новини